A Tollaslabda játék és versenysport

 

A tollaslabda játék több ezer éves múltra tekinthet vissza. Számos őse közül említésre méltó a kínai „dsi-dsien-dsi”, az aztékok „indiaco”, a görögök „szférika” és a rómaiak „paganika” nevű játéka.

A tollaslabdázás igazi elődjének Európában a „jeu volant” /repülő játék/ tekinthetõ, melyet a 17.századtól kezdve főleg fejedelmi udvarokban játszottak.

A tollaslabda játékot mai formájában a brit katonatisztek ismerték meg Indiában 1860 táján „poona” néven és honosították meg Angliában. A 17.századtól kezdve irodalmi és képzőművészeti alkotások örökítették meg a tollaslabda játékot.


1872-ben az angliai Badminton fürdővároskában, Beaufort herceg birtokán játszották először versenyszerűen a tollaslabdázást; innen származik a versenysportág nemzetközi elnevezése.
Angol klubok 1893.szeptember 12-én megalakították az Angol Tollaslabda szövetséget /Badminton Association of England, röviden BaoE/. 1934.július 5-én Londonban 9 ország küldöttei hívták életre a Nemzetközi Tollaslabda Szövetséget /International Badminton Federation, röviden IBF/, melynek napjainkban közel 150 tagja van. 1967.szeptember 24-én Frankfurt am Main-ban 11 ország küldöttei alakították meg az Európai Tollaslabda Szövetséget /European Badminton Union, röviden EBU/, melynek jelenleg minden európai ország tagja.

A magyar tollaslabdasport alapítási évének 1960-at tekintjük. A Közalkalmazottak Szakszervezetének kezdeményezése bizonyult életképesnek a tollaslabdázás meghonosítása terén. A Magyar Testnevelési és Sportszövetség 1966.június 3-án ismerte el a tollaslabdázást hivatalos hazai sportágként és létrehozta a Magyar Tenisz Szövetség Tollaslabda Bizottságát.
1969.június 1-vel alakult meg az önálló Magyar Tollaslabda Szövetség, mely 1970 óta tagja az IBF-nek és 1973 óta az EBU-nak.

 

Az EBU 1968-tól rendez kétévenként felnõtt egyéni Európa Bajnokságokat, 1972-től csapat Európa Bajnokságokat is, valamint 1969-től szintén kétévenként ifjúsági egyéni Európa bajnokságokat, 1975-től csapat Európa Bajnokságokat is. Ugyancsak az EBU a gazdája a Helvetia Kupa „B” csoportos felnőtt csapat Európa Bajnokságnak, a Finlandia Kupa „B” csoportos ifjúsági csapat Európa Bajnokságnak, a Polónia Kupa serdülő csapat Európa Bajnokságnak és a Bajnokcsapatok Európa Kupájának.
Az IBF 1948-tól bonyolítja le a Thomas Kupa férfi, 1956-tól az Uber Kupa női és 1989-től a Sudirman Kupa vegyes csapatbajnokságokat, 1977-től a felnőtt egyéni Világbajnokságokat, 1992-től az ifjúsági egyéni Világbajnokságokat, 1983-tól a Világ Nagydíj versenyeket. A badminton az 1972.évi müncheni, valamint az 1988.évi szöuli nyári olimpiai játékokon bemutató sportágként szerepelt. Az 1992.évi barcelonai olimpián a badminton a férfi és női egyes, valamint a férfi és női páros versenyszámokkal debütált. Az 1996.évi atlantai és a 2000.évi sydneyi olimpiákon ötödik versenyszámként a vegyes páros is helyet kapott a programban.

A tollaslabda játékot életkortól és nemtől függetlenül mindenki űzheti. Szélcsendes időben szabadtéren kötetlen formában, vagy pályán, továbbá a legkisebb méretű fedett létesítményben /kultúrteremben, tornateremben/ is játszható.
Aránylag olcsó sportfelszereléssel, viszonylag kevés gyakorlás után is egészséges testmozgást, jó szórakozást és sikerélményt jelent.
Az olimpiai rangra emelkedett versenysport viszont rendszeres és sok edzésmunkát, nagy ügyességet, kitűnő reflexeket, kiváló állóképességet követel. A sportfelszerelés és a létesítmény szempontjából is igényes a sportág. A mérkőzések – főleg a párosok – a közönségnek rendkívüli látványt nyújtanak.

Napjainkban törekednek a játékszabályok korszerűsítésére, a könnyebb érthetőség, a TV-reklámozás és más szempontok mérlegelésével.
Hazánkban a versenyszakosztályok mellett egyre több diáksport egyesület és szabadidősport egyesület foglalkoztatja az érdeklődőket. Magyarországon újonc /U13/, gyermek /U15/, serdülõ /U17/, ifjúsági /U19/, felnőtt és szenior korcsoportok részére rendeznek egyéni és csapatversenyeket, bajnokságokat. A szakszövetségi versenyrendszerbe illeszkednek az általános és középiskolai diákolimpiák, Egyetemi és Főiskolai Bajnokságok, valamint szakmai kupaversenyek.

Írta:

Rázsó Pál, a Magyar Tollaslabda Szövetség tiszteletbeli elnöke

Multi Alarm Zrt.
Badminton Europe
BWF
PestiSport
Victor
FZ Forza
Shuttle Time